Bli kjent -turer/ Blåkasseturer 2021
Blåkasseturer 2021
Da er årets blåkasseturmål klare. Vi satser på turer som kan få alle ut. Fem kasser er under 0,7 km fra vei, men med flere muligheter rundt. De fem andre er inntil tre kilometer fra veg. Vi håper at "alle" Norda Mørs" tar turene i sommer, og det vil bli premier for liten og stor, og for de som ønsker å ta de letteste og for de som vil ta alle.
Målene er:
Julekveldssten, Steinerhula, Riseskøra, Murstensgrøva, Keiser Wilhelm, Svesæterdammen, Nordre Muruåsen, Røsjøvola, Bredfloen og Fiskebekkhøa.
Her finner dere nærmere beskrivelser av turene:
Eltdalsområdet:
1) Fiskebekkhøa:
Fin tur på 1,5 km i meget lett fjellterreng. Parkering i vinterparkeringa så snart du er oppe bratta til Lågfjellet. Deretter går vegen 20 meter langs kjøreveg, og så til høyre utover fjellet. Ta til høyre igjen etter vel 500 m tar stien til høyre igjen. Du ser snart flymerket der kassa står.
2) Røsjøvola:
Årets lengste tur er 3,5 km, men i meget lettgått terreng. Parkering i grustaket 1,5 km oppmed Kjølsetervegen. Der er det blåband. Følg vegen 500 m, og ta så stien til høyre som er merket med bånd. Etter nye 500 m er du på vegen til Røsjøen. Etter 600 m ta blåmerket sti til høyre, og følg denne stien i 1,6 km til blåkassa. Stien fra Røsjøvegen er litt lite synlig helt i starten(vi har merket godt med blå bånd, i tillegg er det litt gulmaling på enkelte steiner), og på slutten, men da ser dere masta hvor kassa er.
Slettåskanten....
3) Sveseterdammen:
Gammelt fløtningsanlegg ved Svesætra. Du kjører da gjerne til Varlisetra. Følg deretter stien og blåbånd som går rett til Svesetra, en lett tur på ca 1,5 km i skogsterreng. Kassa henger ved dammen, det går sti utenfor vollen. "Det er ikke mulig å si hvor lenge det har vært fløting i Brøa. Trysil Prestegårds skog tok for første gang ut drift i skogen her i 1884/85. Da beskrives det at tømmeret ble fløtet fra Brøa til Tverrena, så gjennom Søre Osa til Renaelva. Presten Axel Smith har også i sine nedtegnelser fra 1700-tallet nevnt fløting i Brøa, men da via Tverrena og ned i Osensjøen.
Dersom du rusler bortom Svesæterkoia, finner du trimboka til Slettås IL også. Og rusler du enda litt lenger nedover veien, kan du ta turen over den idylliske brua nedenfor setervollen til selve Svesætra hvor du nettopp har passert for å komme til dammen her."
4) Nordre Muruåsen:
Fin tur som kan nås med bil, om du kjører Nyslåttavegen fra Slettås. Vil du gå en fin lettgått tur på 2 km, kan du kjøre vegen mot Varlisetra. 1,5 km etter krysset nedenfor Hatten kommer du til et kryss der du kan parkere. Følg blåbånd rett til Nordre Muruåsen. "I følge bygdeboka er husmannsplassen bygd rundt 1860 eller kanskje litt tidligere enn det. Husmannsplassen er i dag eid av Dag Midtun, Nedre Tenåsen. Fraflyttet i 1987, søskenparet Petra og Kåre H Muruåsen var de siste som bodde her."
5) Keiser Wilhelm:
Stor flott furu som du finner ved å parkere ca 700 m oppmed Hattvegen. Følg blåbånd til venstre, og turen er bare ca 700 m. "Oppsynsmann i tidligere Trysil Prestegårdsskog, Thore Knudsen, fikk fredet et skogsområde ved Hatten i 1931. Endelig fredning ble besluttet av Landbruksdepartementet i 1967. Thore Knudsen hadde med seg tyske forstmenn i denne fredningsprosessen, derav fikk den ene furua navnet Keiser Wilhelm. Denne furua fikk banket inn en W i metall og den står utenfor selve området som er fredet. Kong Haakon står inne i det fredede feltet."
Nordover oppmed Engersjøen.
6) Julekveldssten:
Her er det duket for en fin kveldstur oppmed sjøen, og en stopp ved deler av en historisk sten, som har en fin historie. Ta med kveldskosen, og skriv dere inn i kassa som er ca 0 meter å gå.
7) Østerrikerhula/Steinerhula:
Sterk historie fra krigens dager, og en noe kronglete, men godt blåmerket adkomst på ca 1,5 km, fra søndre vegenden ved Harrbekken, som er ca 1,8 km opp i Engerlivegen. Her bør en nok være litt "på bena" for å gå. Men unger klarer det allikevel helt fint. Du oppdager der at det er flere steder oppmed sjøen med fin utsikt.
8) Bredfloen i Elta:
Kjør Togmyrvegen ca 3,5km betal ved Blekkuengbommen, kjør ca 5km ta til høyre ved Koiemorvegen (merket med blå/hvite bånd) på skilt. Kjør til vegenden og parker ved koia. Ta stien til høyre ved koia etter ca 100m ta til venstre inn på Pilgrimsleden gå langs stien ca 700m her går du av PL til venstre, gå over multmyra ca 150m ned til Bredfloen her står kassa.
Godt synlig sti langs PL noe stein og røtter så ta stutte steg, det er ikke sti ned til floen men der er det merket godt ned til floen. Ca 850/900 m lang tur.
9) Murstensgrøva:
Her er det lokalhistorie. Kjør inn Bassengvegen fra Eltdalsvegen. Parker ved blåhvite bånd der lysløypa kommer opp i nord. 30 m lenger sør starter merket løype oppover. Følg disse i 500 m oppover i et frodig terreng. Tas turen med det første, ser dere Flekkmarihand, masse liljekonvall, og til og med Marisko i blomst. Husk å IKKE tråkke ned eller plukke Marisko/tøfler! Men nyt . Murstensgrøva har hatt en viktig funksjon for de gamle Jordetsinga. Her er det samlet, båret og dratt mange tonn med murstein, og siste lasset ligger igjen...
10) Riseskøra:
Den andre av de mer arbeidsomme, men korte turene vil gi deg en flott premie i form av utsikt og natur. Dit kommer du ved å kjøre Gammelvegen gjennom Jordet og innover gamle Eltdalsvegen/Smeiedalsvegen. (Husk bomveg) Ta så til høyre på øvre Styggbergsveg. Etter omtrent 6 km kommer du til stensatt og stengt veg. Parker på en liten parkering, gå vegen et par hundre meter, og følg så blåmerket sti til venstre på skrå oppover lia. Følg bare merkingen i 1,2 km, og kom til den fine utsikten, også kalt Stupen. NB! Det kjøres tømmer der i sommer, så vær oppmerksom og kjør forsiktig. OG - se opp for bjørn ;)
PS: Har du noengang kjørt gamle Smeiedalsvegen? Ta en kjøretur også, da vel.